Soru & Cevap

İngilizce CV Hazırlama Rehberi

Sanıyoruz iş başvurularında en etkili faktörlerden biri de özgeçmiş ya da daha sık kullanılan adıyla “cv“. Zira sizi işe alacak olan firma ya da kurum tüm işe alım sürecinden önce sizin özgeçmişinizi görecek ve bunun üzerinden çıkarımlarda bulunacak. Bu yüzden cv hazırlarken özellikle özen göstermenizi öneriyoruz.
Günümüzde ise cv hazırlamak da çağa ayak uydurulan eylemlerden biri haline geldi. İş verenin dikkatini çekmek adına görüntülü cv ya da cv’yi İngilizce hazırlamak gibi farklılıklara gidilebilmekte. Hatta kimi zaman iş verenler sadece İngilizce hazırlanmış özgeçmişleri kabul etmekte ki bu genellikle iş tanımı İngilizceyi ön koşul sayıyorsa geçerli diyebiliriz.
Biz de bu yazımızda sizin için önemli olacağını düşündüğümüz noktalara değineceğim ve adım adım İngilizce cv nasıl hazırlanır konusunda size bir yol haritası çizmeye çalışacağım.

Önce dilerseniz cv kelimesinin kökeninden bahsedelim. CV yani İngilizce “curriculum vitae” nin kısaltılmış hali, özgeçmiş anlamına gelmektedir. Fakat dilde uluslararasılık ve İngilizcenin lingua franca’ya dönüşmesi sebebiyle artık tüm dünyada cv dediğinizde özgeçmişten bahsettiğiniz anlaşılmaktadır. Sadedle aramızdaki mesafeyi kısaltıyor ve artık iş aradığınız gerçeğiyle sizi yüzleştiriyoruz. Biraz can sıkıcı bir süreç olduğunun farkındayım.

Şöyle düşünelim; hayallerinizi süsleyen işi buldunuz, tam da sizin yeterliliklerinize uyan bir iş olduğuna eminsiniz, cv’nizi gönderdiniz ve nefesinizi tutmuş dönüşü bekliyorsunuz…Fakat o da ne, beklediğiniz dönüş asla gerçekleşmiyor. Tanıdık geldi değil mi? Dönüşün neden gerçekleşmediğini size hemen izah edelim; çünkü cv’nin okunmadı bile! Büyük ihtimalle boynu bükük bir şekilde veri tabanında yer kaplıyor. Çünkü yeterince iyi değildi, yeterince yeterli değildi, yeterince kendinizi ifade edemediniz ya da yeteri kadar dikkat çekici değildi.

Biz de bunun önüne geçmek ve bu kabusa son vermek için size tam da iş verenlerin bayılacağı şekilde özgeçmişinizi değiştirmeniz için yardım edeceğiz.

Öncelikle, bir cv’nin taslağının yani yapısının ya da şeklinin, formatının da hayati önem taşıdığını unutmayın. Aşağıda paylaştığımız örneklerden ilkine ve ikincisine baktığınızda, ilkinin son derece düzensiz, şekil itibarıyla sıkıcı ve göze çarpmayan bir yapıda olduğunu görüyoruz. İkinci örnek ise daha derli toplu değil mi? Bu konuya da detaylarıyla aşağıda değiniyor olacağız.

İngilizce CV nasıl hazırlanır?

Yazımızda 10 başlıkta aslında size ihtiyacınız olan reçeteyi vermeye çalışacağız ve İngilizce cv hazırlamak konusunda bir uzman olarak bilgisayarınızı kapatıyor olacaksınız! Tam olarak ne için ve ne zaman cv hazırlamanız gerektiğinizi bilmeniz gerektiği, en iyi cv formatını seçmeniz gerektiği gibi genel cv kurallarının yanında, kişisel özet ekleme, cv başlıklarını oluşturma gibi özellikle İngilizce CV hazırlarken yaşayabileceğiniz güçlüklerden de bahsedeceğiz.

1. CV Mİ ÖZGEÇMİŞ (RESUME) Mİ?

Bu ayrım özellikle de yurt dışında bir işe başvuracaksanız son derece önem arz ediyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi cv kelimesi İngilizce “curriculum vitae” kısaltmasından geliyor. Aslında bu tabir de köken olarak İngilizce değil Latince. İngilizce tam karşılığı ise “course of life” yani “hayatın süreci” gibi düşünülebilir. Yaşamınız boyunca elde ettiğiniz tecrübe, başarı ve eğitimleri bir süreç olarak düşünürseniz çok da haksız sayılmazlar.

Gelelim cv tabirini kullanmanız ve kullanmamanız gereken koşullara. Amerika, Avustralya ve Kanada’da cv, akademik yani eğitimsel amaçlarla hazırlanan bir belge iken, diğer ülkelerde cv dendiğinde Amerikalıların özgeçmiş yerine kullandığı “resume” tabiri aklınıza gelmelidir. Yani biri sadece eğitimle alakalı geçmişinizi anlattığınız bir belgeyi ifade ediyor, diğeri ise iş başvurularında kullanacağınız bir özgeçmişi.

Yine de, bugün bir şirkete başvurduğunuzda “cv” ya da “resume” yazdığınızda bir farkı olmayacaktır, sizi anlayacaklardır. Bu İngilizlerin “cv”, Amerkalıların ise “resume” kullanması ayrımıdır sadece. Tıpkı chips yerine french fries, football yerine soccer, lift yerine elevator kullanmaları gibi…

Sonuç: Avrupalı bir şirkete başvuruyorsanız cv oluştururken, ABD’li bir firma başvurusu için özgeçmiş hazırlayacaksınız.

2. DOĞRU CV FORMATINI BULUN

Şimdi acı verici gerçekle sizi yüzleştirmek istiyoruz; her başvurduğunuz iş için sizinle birlikte başvuran ortalama 250 aday bulunuyor! Bu da demek oluyor ki aslında yaklaşık 250 kişiye karşı bir yarış içindesiniz! Korkunç diye düşünüyorsanız bir de işvereni ya da özgeçmişleri inceleyeni düşünün. Kim 250 başvurunun tümünü okur ki? Elbette okumazlar. İnsan kaynakları memurları her bir cv’ye sadece 6 saniye civarında bir göz gezdiriyorlar. Bu durumda eğer cv’niz ilk bakışta dikkatlerini çekerse, derli toplu ve yaratıcı ise ne ala; fakat son derece sıradan görünüşlü bir cv hazırladıysanız geçmiş olsun. İlk 6 saniyeyi bile geçemediniz!

Bu etapta başlık başlık bir cv taslağı çıkarmaya çalışalım. İngilizce hazırlayacağınız cv’niz için size başlık önerilerimizi sunuyoruz:

  • CV BAŞLIĞI VE İLETİŞİM BİLGİSİ: Burada başlık tamamen size kalmış, hatta başlık yazmak zorunda da değilsiniz; fotoğrafınız başlık yerine geçebilir. İletişim kısmını yazarken de “Contact Info” diye belirterek; Phone Number, Adress, E-Mail ve varsa Linkedin benzeri sosyal medya hesaplarınız ve web siteniz ile devam edebilirsiniz.
  • PERSONAL PROFILE: Burada da kişisel bir özetinize yer vermenizi öneririz. Karakteriniz nasıldır, sizin için ne önemlidir gibi bilgileri kısaca bu bölümde yazabilirsiniz.
  • WORK EXPERIENCE: Şu ana kadarki iş deneyimleriniz.
  • EDUCATION: Eğitim bilgileriniz.
  • SKILLS: Becerileriniz
  • ADDITIONAL SECTIONS: Ek bölümler.

Bu yazdığımız bölümlerin normal şartlar altında bu sırayla yazılmasını tavsiye ediyoruz. Fakat eğer yeni mezunsanız ya da son beş yıl içerisinde çok prestijli bir okuldan mezun olduysanız education ve work experience kısmının yerlerini değiştirebilirsiniz.

Belirttiğimiz kısımları doldururken aklınızdan çıkarmamanız gereken format kuralları olmalı.

  1. Okunabilir ve açık bir font kullanın. Bu oldukça önemli. Klasik her zaman okunaklı ve iyidir bu durumlarda. Önerimiz Arial, Tahoma, ya da Helvetica fontlarından birini kullanmanız yönünde. Normal içerikte 11-12 punto yeterli olacaktır. İsminiz ve başlıklarınız için ise 14-16 punto tercih edebilirsiniz.
  2. Taslağınız tutarlı olsun. Yani kullandığınız format ne ise, boşluklar birbirine uyumlu ve eşit, yazılar bir ahenk içinde sıralanmış ve gerekli yerler koyu ya da altı çizili hazırlanmış olmalı.
  3. Şatafattan kaçının. Zira insan kaynakları personelleri ya da iş verenler gözü yoran bir formatı, her yerinden görseller fışkıran bir özgeçmişi haliyle tercih etmeyeceklerdir. Özgeçmişiniz büyük ihtimalle yazıcıdan beyaz kağıda siyah beyaz çıktı şeklinde alınacak ve çok fazla görsel tam bir görüntü kirliliğine yol açacaktır. Aman dikkat!
  4. Talep edilse de edilmese de fotoğrafınızı ekleyin. Fotoğraflı bir cv her zaman 1-0 önde başlamak anlamına gelir. İşverenler ya da insan kaynakları personeli çalıştıracağı kişinin görünüşüne önem verip vermediğine de dikkat eder ve fotoğrafınızı görmeleri demek sizi diğer adaylardan bir adım daha fazla tanımaya başladıkları anlamına gelir. Daha akılda kalıcı olursunuz çünkü yazdıklarınızın yanında bir de yüzünüz akıllarında kalır.
  5. CV’niz özet şeklinde ve alakalı içeriklerden oluşsun. Biraz daha geçmişte, adaylar sanki iş verenler kendileriyle ilgili her şeyi bilmek istiyorlarmış edasıyla üniversite kulüplerini dahi cv’lerine ekliyorlardı. Lütfen bunlardan biri olmayın. Emin olun sizin okçuluk kulübünüzle düşündüğünüz kadar ilgilenmiyorlar!

CV’nizi yazmayı tamamladıktan sonra kaydederken birkaç formatta kaydetmeyi unutmayın. Çünkü bazı işverenler PDF kabul etmeyebilir; Word de her zaman alternatifiniz olsun. Bunun dışında İngilizce cv hazırlarken kullanmanız gereken detaylı format şu şekilde olmalı;

  • Tüm kenarlardan birer marjın boşluk bırakın.
  • Satır aralarında 1.0 veya 1.15 boşluk bırakın.
  • Yukarıda belirttiğimiz fontlardan birini kullanın ve tüm cv için aynı fontu kullanın.
  • İletişim bilgileriniz için uygun bir başlık fontu kullanın.
  • Cv’nizi doğru şekilde bölümlere ayırın; Contact Information, Personal Statement, Work Experience, Education, Skills, Additional Information.
  • Kısımlarınızın başlıklarını diğer font büyüklüğünden gözle görülür biçimde daha büyük yapın.
  • Her başlığın altında ve üstünde birer satır boşluk bırakın.
  • Cv’nizi birden fazla formatta kaydedin. (Pdf, Word, jpg gibi.)

3. İLETİŞİM BİLGİLERİNİ DOĞRU YERE, DOĞRU ŞEKİLDE EKLEYİN

Yukarıda da biraz bahsettiğimiz gibi iletişim bilgilerinizi “Contact Information” başlığı altında vereceksiniz. Bu bölümde vereceğiniz bilgiler;

  • Full Name (isim ve soyisminiz)
  • Professionel Title (mesleki unvanınız)
  • Email Adrdess (elektronik posta hesabınız)
  • Telephone Number (telefon numaranız)
  • Linkedin Profile (Linkedin profili)
  • Home Address (ev adresi)

İletişim bilgilerini listelemekte de ne var canım, diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat işin bir de perde arkası var ki o da iletişim kısmına eklediğiniz Linkedin benzeri sosyal medya hesaplarınız. Burada unutmamanız gereken iş verenlerin sizi sosyal medya üzerinden didik didik arayacaklardır. Bu yüzden hesaplarınızın profesyonel görünmesine özen göstermelisiniz. Özellikle Linkedin hesabınızla cv’nizdeki bilgiler birbiriyle örtüşmüyorsa şimdiden geçmiş olsun!

Bir işe başvurmadan önce sosyal medya ve web üzerindeki varlığınızı kontrol edip düzenlemeyi unutmayın. Bu ne demek? İş verenler sizi sosyal medya üzerinde arattığında karşılaşmak istemeyecekleri içerikler şu şekilde; provokatif ya da politik içerikler, alkol ya da sigara barındıran içerikler ve yazım yanlışları.

4. CV ÖZETİ YA DA CV KİŞİSEL BİLGİ KISMI

Çoğu aday iletişim bilgisi ya da İngilizce cv’den bahsettiğimize göre “contact information” kısmından sonra direkt olarak work experience ya da education yani iş deneyimi ya da eğitim kısımlarına geçiyor. Bu ise sizi bir adım öne geçirecek bir strateji değil ne yazık ki. Sizden yapmanız beklenen iletişim bilginizin hemen altına minik bir cv özeti yani CV Personal Statement eklemeniz ki iş verenlerin aklında kalmanız kolaylaşsın.

Şu meşhur “sizi neden işe almalıyız” sorusunun cevabını verdiğinizi düşünün. Öyle paragraflar dolusu bir yazı değil; 100-150 kelimelik bir paragraf sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Gelelim cv’lerdeki “cv summary” ve “cv objectives” farkına.

CV summary’de genel anlamda becerilerinizden, iş hayatındaki olası tutumunuzdan bahsedebilirsiniz. Özellikle de başvurduğunuz iş sahasında çok fazla deneyiminiz yoksa ya da bir öğrenci cv’si hazırlıyorsanız bu yolu deneyebilirsiniz.

CV objective ise daha çok kariyer başarılarınızı ve ilerlemenizi anlattığınız kısımdır. Bunu da eğer iyi bir kariyer geçmişine sahipseniz ve alanınızdaki tecrübeniz fazlaysa kullanabilirsiniz.

Şimdi de cv summary ve cv objective için örnek yazılar yazmanıza yardımcı olmak adına, hemşirelik başvurusu yapan bir aday olduğunuzu hayal ediyor ve doğru ile yanlışı ayırt etmenizi sağlıyoruz. CV objectives ile başlayalım.

CV OBJECTIVE İÇİN YANLIŞ ÖRNEK

“I just graduated as a nurse and I am looking for opportunities which I can put my skills to the action.”

O kadar da berbat değil diye düşünebilirsiniz fakat sizi uyaralım; hakikaten berbat! En başta bu işi sadece ve sadece bu alandan mezun olduğunuz için istediğiniz izlemini veriyorsunuz.

CV OBJECTIVE İÇİN DOĞRU ÖRNEK

“Dependable licensed NMC Registered Nurse trained to work in high-stress environments and stay calm under pressure. Seeking to leverage meticulous record-keeping and analytical skills to help St.Joseph Hospital with your upcoming challenges.”

Farkı görebiliyorsunuzdur. İkinci başvuruda aday son derece kendinden emin bir izlenim veriyor ve çalışan olarak firmaya neler katabileceğinden bahsediyor. Ayrıca başvurduğu hastanenin ismini de yazması her şirkete gelişine başvurmadığını, özellikle burada çalışmayı arzu ettiğini gösteriyor ki bu da iş verenler ya da insan kaynakları personeli için son derece önemli. Sizi bir değil birkaç adım öne geçireceğini söyleyebiliriz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi daha önceden sahip olduğunuz iş tecrübeleri mevcutsa, cv objective yerine cv summary ile başlamanızı tavsiye ediyoruz.

CV SUMMARY İÇİN YANLIŞ ÖRNEK

“Pediatric Nurse with years of experience supervising the medication and health records of newborns.”

Ah sevgili adaylar; bu derece sıradan, bu derece sıkıcı bir cv summary ile şansınız o kadar düşük hatta yok denecek seviyede ki… Bu tam olarak zihinlerde sizin de diğer tüm hemşirelerin sahip olduğu şeylere sahip olduğunuzu uyandırır. Yapmayın, yapanları uyarın.

CV SUMMARY İÇİN DOĞRU ÖRNEK

“Bilingual (English and Dutch) Pediatric Nurse with 15+ years of experience in the intensive and neonatal care units of a community hospital. Seeking to leverage management experience as Chief Pediatric Nurse at General Hospital, helping to implement new staff training programmes.”

Şu Summary’nin asaletine bir bakar mısınız? Başvurulan örnek hastane olan General Hospital müdürü şu an telefonu aldı ve adayı arıyor!  Bu summary diğerinden öte, son derece spesifik. Adayın geçmişi ve önceki çalışma hayatıyla alakalı bilgi verdiği gibi, hastanede karşılaşılabilecek sorunlarla da nasıl baş edebileceğini veriyor. Bir başka örnek;

“Passionate healthcare Project Manager and PMP (who you are) with 9+ years of experience leading projects in a competitive hospital. Seeking to use solid organizational and lean management skills (your skills) to raise profitability for Richmond Royal Hospital (the name of the target company and what you hope to do). At St Thomas’, trained 125 employees in lean principles. Cut stockroom waste by 52%. Saved £32,000 annually (achievements) through better use of tax deductions.”

Unutmadan; cv summary de, cv objective de yazıyor olsanız yazım hatalarınızı kontrol etmeyi unutmayın. Yazım hataları yapılmış bir özgeçmişi hiçbir iş veren vaktini ayırmaya değer görmeyecektir.

5. İLGİLİ İŞ TECRÜBELERİNİZİ VE ÖNEMLİ BAŞARILARINIZI YAZDIĞINIZ KISIM

Yazımızın üst kısımlarında da bahsettiğimiz gibi, bu kısım detaylı olarak iş tecrübelerinizden bahsedeceğiniz kısım. Yani İngilizce cv hazırlayacağınız düşünülürse, “work experience” kısmı. Bu kısmın iş verenlerin en uzun zaman harcayarak inceledikleri bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Alarmlarınızı yakıp dikkatlice okumanızı öneriyoruz!

Bunun çok kolay olacağını, öyle dümdüz önceki çalıştığınız şirket ve pozisyonları ve tarihleri sıralayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu düşündükleriniz tüm sıradan cv’lerde zaten olması gereken ve olan bileşenler. Fakat sıradan bir İngilizce cv ile işi alamayacağınızı da üzülerek hatırlatmak istiyoruz. Sorun şu ki, işverenler sizin ne yaptığınızdan çok o işi ne kadar iyi yaptığınızla ve bu pozisyona neler katabileceğinizle ilgileniyor.

Work Experience kısmınız için işe yarayacak ipuçları şöyle;

  • İş tanımınızda yer alan görevlerinizden değil de o pozisyondaki başarı ya pozisyona katabileceğiniz özelliklerin ölçülebilir olanlarına odaklanın.
  • “created, analysed, implemented gibi aktif fiiller kullanın; “responsible for creating, analysis and implementation” gibi robotik ve pasif ifadelerden kaçının.
  • Başvuru yapacağınız iş için gerekli koşulları ve beklentileri dikkatlice okuyun. Eğer sizden beklenen özel bir yeterlilik ya da beceri varsa, direkt olarak işinizle bağlantılı olmasa da bunu mutlaka cv’nizde belirtin.

Örneklere gelecek olursak, ilk olarak “junior product marketing specialist” pozisyonu için başvuru yapacaksınız ve iş ilanındaki iş tanımında şunlar yazıyor;

Responsibilities;

  • Filling product placement requests from the media
  • Creating and maintaining media lists as needed (1)
  • Writing product pitches (2)
  • Researching new media opportunities (3)
  • Support creating media materials and press kits (4)
  • Lead a small project (5) from start to finish
  • Help in the organization of events (6)
  • Respond to media inquiries (7)

Şimdi de bu iş tanımına sahip pozisyon için siz cv’nizdeki work experience kısmını nasıl doldurursunuz buna bakalım:

Work Experience Bölümü İçin CV Örneği

Product Marketer

Nike, 10-2015–present

London

• Created and maintained lists of media contacts (1)
• Researched opportunities (3) across online media channels
• Produced product pitches (2) and press kits (4)
• Supported event organization (6)
• Responded to media inquiries (7)

Key achievement: Lead a project team (5) in designing and implementing a comprehensive social media relations strategy for a new line of lifestyle products, grew Facebook fan base from 0 to 12,000 in 4 months [LINK to the Facebook fanpage], gained 35,000 Instagram followers [LINK to the Instagram account] in 3 months.

İşte sizi hemen işe almaları için koca bir neden! Peki neden? Çünkü ilk olarak işin neredeyse tüm gerekliliklerini karşılıyorsunuz. (Bazı yeterliliklerin yanına yerleştirdiğimiz numaralara bakmanızı rica ediyoruz). Bu durumda da iş verene, bakın ben bu aradığınız özellikler dahilinde çalışabilirim, çünkü daha önce bunları yaptım, diyorsunuz.

İkinci olarak da action-verbs kullanımına dikkat çekmek istiyoruz. Yani; “Created and maintained” yerine “responsible for creating and maintaining,” kullanılmış. Ayrıca “product pitches production” Yerine de “produced product pitches” kullanıldığını görebilirsiniz.

En önemli noktalardan biri de örnekte adayın özellikle başarılarından bahsetmiş olması. Siz de cv’nizin dikkat çekmesini istiyorsanız, yukardaki gibi bir Key Achievement kısmı ekleyin. Bu her iş verenin görmek isteyeceği türden bir bölüm. Sonrasında da rakamlarla bunu destekleyin. Yani “significantly increased sales” yerine, tam olarak ne kadar satış yaptığınızı söyleyin örneğin.

Hatta cv’nizde key echievements kısmının daha da dikkat çekmesini istiyorsanız Problem Action Result formülü hayat kurtarıcı olacaktır.

Yukardaki örneğimizden yola çıkacak olursak;

Key achievement: Lead a project team in designing and implementing a comprehensive social media relations strategy for a new line of lifestyle products, grew Facebook fanbase from 0 to 12,000 in 4 months, gained 35,000 Instagram followers in 3 months.

Problem: Lack of sufficient social media promotion for a new line of lifestyle products

Action: New social media strategy

Result: 12,000 Facebook fans in 4 months, and 35,000 Instagram followers in 3 months

Açıkçası bu kısma kadar her şey yolunca gittiyse, tebrikler adayların çok büyük kısmını elediniz. O halde devam edelim.

6. CV’NİZDEKİ EĞİTİM KISMINI DOĞRU DOLDURMAK

Yukarda da bahsettiğimiz gibi eğitim geçmişi ve başarılarınızdan bahsedeceğiniz kısım; “Education” kısmı olacak. Eğitim bilgisi eklemenin İngilizce cv hazırlarken genellikle kolay olduğunu söyleyebiliriz. Varsa sadece yüksek öğretim (üniversite ya da yüksek lisans) bilginizi “tertiary” başlığında eklemenizde fayda var. Yani lisenizi eklemenize gerek yok. Sadece lisede elde ettiğiniz başarı tüm eğitim hayatınızda en dikkat çekeni ise belki ekleyebilirsiniz.

  • Graduation year (Yani mezun olduğunuz yıl. Fakat hala eğitime devam ediyorsanız tahmini bitirme yılınızı yazabilirsiniz.)
  • Degree (Okulu bitirme dereceniz ya da not ortalamanız)
  • Institution Name (Okulunuzun ismi)
  • Sub-hons (Okulda elde ettiğiniz yüksek onur ya da onur gibi belgeler. Tabii eğer gerekliyse)

Yüksek onur ya da onur belgelerinizden bahsetmeniz şart değil. Eğer gerçekten gerekli olduğunu düşünüyorsanız, 2:1 gibi kaç dönemde kaç belge aldığınızı belirtecek şekilde kısaltma yapabilirsiniz. Örneğin;

2014 B.A. in French
University of Southampton
2:1

Bir başka örnek;

Harvard University, Cambridge, MA
MA in English Literature
Graduated in 2009 with a 3.7 GPA

Aslında oldukça kolay!

Tabii eğer çok az tecrübeyle ya da tamamen tecrübesiz bir başvuru yapacaksanız, yani mezuniyetten sonraki ilk tam zamanlı iş başvurunuzsa ne olacak? Tabii o zaman işler değişecek. Bu durumda iki şey yapmanızı öneriyoruz. “Education” başlığını, “Work Experience” başlığının üstüne taşımanız ve “Education” başlığı altında bahsettiğiniz akademik başarılarınızı ya da geçmişinizi biraz daha genişleterek yazmanız. Örnek verecek olursak;

Bachelor of Arts in Psychology
The University of California, Berkeley, CA
2:1
Relevant Coursework: Business Communication, Social Psychology, English Language Studies, Grammar and Editing
Extracurricular Activities: Captain of the Lacrosse Team

Pek çok yeni mezun cv’sinde eğitim kısmından nasıl bahsedeceğini bile bilmiyorken, bunu İngilizce hazırlamalarını beklemek de biraz hayali oluyor haliyle. Bu yüzden bu bilgilerin hayat kurtarıcı olduğunu söyleyebiliriz.

7. İŞ TANIMI İLE UYUMLU BECERİLERİNİZE YER VERİN

Şimdi sıra becerileriniz ve yeteneklerinize geldi. Eminiz bir sürü vardır zira bunların hepsine cv’nizde yer vermek doğru mu ya da ne kadar doğru? Asıl sorun burada başlıyor.

Konu cv’ye beceri ve yetenekleri eklemeye gelince sizin için en can alıcı mevzu; eklediğiniz becerilerin ve yeteneklerin başvurduğunuz pozisyonla ne kadar alakalı olduğu. Aslında bu biraz da cv’nizi başvuracağınız pozisyon doğrultusunda şekillendirmeniz demek. Sadece beceri ve yetenekler için değil, diğer tüm konularda bu böyle. Sizin ne kadar farklı alanda beceriye sahip olduğunuzdan ziyade, iş verenler bu donanımların ihtiyaçları olan pozisyonla alakalı olup olmadığıyla ilgileniyorlar.
Peki cv’nizin beceriler yani skills kısmını, başvurduğunuz iş pozisyonuna göre nasıl şekillendirirsiniz?

Önce boş bir sayfa üzerinde çalışmaya başlayın ve açtığınız sayfaya sahip olduğunuz tüm becerileri ve yetenekleri sıralayın. Listelediğiniz bu beceriler bir tarafta, başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiği beceriler bir tarafta olmak kaydıyla bir kontrol yapın; sahip olduğunuz yetkinliklerin kaçı pozisyonunuzla alakalı? Eleme yaptıktan sonra elinizde kalan beceriler ise, cv’nizde “skills” başlığı altına yazacaklarınız işte!

Cv’nize tüm becerilerinizi ekledikten sonra, her becerinin yanına o işte ne kadar yetkin olduğunuzu ifade eden bir ya da iki kelimelik eklemeler yapmanız güzel olacaktır. “Advanced”, “Basic” ya da “Excellent” gibi.

Skill yani becerilerle ilgili ekleyebileceğiniz skill’leri “hard” ve “soft” başlığı altında listeleyebiliriz.

Hard kategorisinde;

  • Data Analysis
  • Copywriting
  • Foreign Languages
  • Accounting
  • Computer Languages
  • Mathematics
  • Graphic Design
  • Planning / Event Planning
  • SEO / SEM Marketing
  • Bookkeeping

Soft kategorisinde;

  • Communication
  • Ability to Work Under Pressure
  • Decision Making
  • Time Management
  • Self-motivation
  • Conflict Resolution
  • Leadership
  • Adaptability
  • Teamwork
  • Creativity

Daha derli tolu halde “skills” kategorisine nasıl ekleme yapabileceğinizi de şu şekilde örnekleyebiliriz;

  • Speak and write in fluent Spanish.
  • Proficient in Microsoft Office including Excel and Powerpoint.
  • Working knowledge of WordPress.
  • Able to manage and implement Social Media campaigns.
  • Excellent written and verbal communication skills.
  • Excellent editing skills.
  • Able to translate complex text into easily readable material.

Beceriler kategorisinde doğru ve yanlış örnekleri verecek olursak;

DOĞRU ÖRNEK

  • Able to raise sales conversions by 45%
  • MS Excel – advanced (macros, pivot tables)

YANLIŞ ÖRNEK

  • Proficient at sales conversions
  • Has a great command of MS Excel

8. İŞ VERENİ DAHA FAZLA ETKİLEMEK İÇİN “ADDITIONAL CV SECTION” KISMINI EKLEYİN

Şimdi de uyarı zamanı. Bilin bakalım yalan konusunda kimlerin çok ustalıkla davranabildiğini söyleyeceğiz? Bazı iş arayanlar! Mesela bazı cv’lerde “full bilingual proficiency in French” ifadesini gören işverenin bunun abartılı olduğunu düşünmeyeceğini mi sanıyorsunuz?

Size bu kısımdaki en önemli önerimiz, iş verenler ya da insan kaynakları personelleri adeta birer yalan detektörü gibi çalıştıkları için, lütfen ama lütfen yalan söylemeye kalkışıp önceki hazırladığınız kısımların da çöp olmasına izin vermeyin.

Fakat beceri ve yeteneklerinizi cv’nizin üst kısımlarında yazarsanız bu iş veren açısından çok detaya girdiğiniz için can sıkıcı olabilmektedir. Zira iş verenler ya da insan kaynakları personeli önce asıl görmek istedikleri kısımları görmek isteyeceklerdir; work experience gibi. CV’niz için “additional section” başlıkları listeledik;

• Industry awards
• Professional certifications
• Publications
• Professional affiliations
• Conferences attended
• Additional training

Bu kısmı “additional section” şeklinde ayrı bir bölüm şeklinde iletirseniz siz de rahat rahat cv’nin geri kalanında bahsetmediğiniz ödüller, sertifikalar, katıldığınız konferanslar, yayınlanan yazılarınız, aldığınız ek eğitimler gibi başarılarınızdan bahsedebilirsiniz.

Additional section’lar diğer adaylar arasından fark edilir olmanıza yardım edecektir. O çok istediğiniz iş için bu şansı göz ardı edebileceğinizi sanmıyoruz.

Peki diyelim ki o kadar da iş tecrübeniz yok ve yeni mezunsunuz. Bu durumda additional section ekleyemeyeceğinizi düşünmemelisiniz. Aksine work experience kısmınız olamayacağı için bu alanlar sizi diğer adaylar arasında öne geçirecektir. Bir yeni mezun için örnek additional section verecek olursak;

• Volunteer experience
• Hobbies and interests
• Academic achievements
• Personal blog

Şimdiye kadar her şey harika gitti öyle değil mi? Fakat kafanız biraz karışmış olabileceği için tüm bu bilgileri sizin için bir taslak haline getireceğiz.

9. TÜM BU SÜRECİ PROFESYONEL BİR CV TASLAĞINDA KULLANMA

Açık konuşmak gerekirse kimse Word formatı kullanarak yazılmış dümdüz bir cv ile ilgilenmez, hatta görünce sinirleri bozulabilir. Neyse ki internet üzerinden bulabileceğiniz binlerce cv formatı var. Biz ise bu noktada özellikle İngilizce cv için Canva sitesini öneriyoruz. Şimdi sizin için Canva üzerinden seçtiğimiz birkaç cv formatı paylaşmak istiyoruz.

İngilizce CV Örneği - 1

İngilizce CV Örneği - 2

İngilizce CV Örneği - 3

10. CV’NİZE “COVER LETTER” EKLEYİN

İngilizce cv hazırlarken özellikle ama özellikle eklemenizi tavsiye ettiğimiz bir başka kısım da “cover letter”; yani iş vereninize sizi aslında neden işe alması gerektiğini anlatan bir mektup. Bu mektup oldukça detaylı bir şekilde yazıya dökülüp, aslında cv’niz boyunca yazdığınız maddeleri cümlelere ve paragraflara dökme işidir.

Fark şu ki; bir cover letter yazarken ikna ediciliğinizi de sonuna kadar kullanmış olursunuz. “Yahu cv’ye öyle mektuplar filan eklenir mi, kimse okumaz ki hem onları” diyen birileri varsa etrafınızda, derhal oradan uzaklaşmanızı öneriyoruz.

Pek çok insan cover letter yazmaktan imtina ile kaçar çünkü tam olarak nasıl yazacaklarını bilmezler ya da işleri batırmaktan korkarlar. Biz de bu durumun önüne geçmek için size cover letter yazımı ile ilgili de birkaç ipucu vereceğiz.

Cover letter yazarken dikkat edeceğiniz noktalar;

  • İnternet üzerinden en uygun cover letter formatını bulun,
  • Adres ve tarih yazılı bir başlıkla mektubunuza başlayın,
  • İşverene resmi bir şekilde hitap ettiğiniz bir giriş yapın,
  • Kendinizi tanıtın ve başvurduğunuz pozisyonu belirtin,
  • Sizi işe almanın onlara katacaklarından bahsedin,
  • Hevesli bir şekilde kendilerinin sizin için neden en iyi firma olduğundan bahsedin,
  • Onlara reddedemeyecekleri bir teklifte bulunun,
  • İsminiz ve yine resmi bir kapanış cümlesi ile imza ekleyin.

Şimdi de birkaç örnekle ilerleyelim. İlk örneğimiz bir fill in the blank formatı. Dikkatlice inceleyebilirsiniz:

ÖRNEK – 1

[Your Full Name]
[Your Professional Title] (Optional)
[Your Address]
[Your Phone Number]
[Your Email Address]
[Your LinkedIn Profile URL]
 
[Date of Writing]
 
[Employer’s Full Name]
[Employer’s Professional Title]
[Company Name]
[Company Address]
[Company Address Line 2]
 
Dear [Employer’s Name]:
 
I was thrilled to locate the [Job Title] at [New Company Name]. With my [## of Years] years working as a [Previous or Current Job Title], I’ve become quite experienced with [Give Example of Most Relevant Skills or Competencies]. I am sure that I possess the necessary skills, background, and experience to be a perfect candidate for this position.
 
In the employment ad’s job responsibilities section, it says you require a [Job Title] with expertise in [List Competencies You Have Which Are Mentioned in the Job Advertisement]. As a [Previous or Current Job Title] with [Previous or Current Company], I successfully managed [Give One or Two Responsibilities Relevant to the New Job Title]. On top of that, I had a few wins which I am quite proud of, including:
• [Add an Achievement With Numbers to Prove You’re Talented]
• [Another Accomplishment With Numbers to Drive the Point Home]
 
Working at [New Company Name] would be an amazing opportunity for me, but not solely because I fit the requirements. Your company also [Mention Something About the Company You Admire, e.g., Values, Projects, Contributions, Ethics, etc.]. Because of that, it would be an honor for me to work for [New Company Name] as the next [Job Title].
 
Do you have time for a brief chat in the next few days? I’d love to talk about how I can help [New Company Name] achieve its upcoming [Plans , Goals, KPIs, Targets, etc.].
 
Sincerely,
 
[Digital Signature] (optional)
 
[Your First & Last Name]
 
P.S. [Add a Postscript, Optionally, to Remind Them of Your Value, Throw in One More Fact, or to Add a Creative Touch].

Hiç de fena değil! Bir de dolu dolu bir cover letter örneği ile ilerleyelim.

Dear Jennifer:
I just happened across the opening for the customer service representative position at Swerve Media Group, and I’m excited at the chance to apply for the position. As a CSR for The Bright Agency for over two years, I’ve become well-versed in resolving conflict, assisting clients, and promoting upsells. I’m certain I have the patience, attentiveness, and personable nature needed to be a stellar customer service rep at Swerve.
According to the job ad for the marketing position from LinkedIn, you’re searching for a digital marketer with a wide breadth of expertise in managing campaigns, social media marketing, content strategy, and SEO. At my last position at Smart Marketing Ventures, I had quite a few wins I’m proud of, including:
Increased website traffic on last 10 client websites by an average of 125% through combination of social media strategy and content marketing initiatives.
Improved year-over-year revenue for 5 online retailers by 30% on average, accounting for more than $57,000 in increased profit overall.
Boosted returning readers and customers by 23% through new marketing campaigns.
As you can see, I take my work seriously and care completely about the results I deliver on behalf of my company. Were you to hire me at The Jonas Agency, I would bring that same drive and commitment with me each and every day.
I’ve been a fan of Samsung products from my very first flip phone back when I was a teenager. Admittedly, part of that fond hindsight may be due to the fact that it helped me contact my high school crush on the weekends. However, I have been a Samsung devotee ever since, and I’m currently married to the Note 10 and engaged to that same high school crush (so thanks, Samsung!). I would be incredibly fortunate to be considered for the position at a company I’ve admired for more than a decade.
Would you have time for a quick phone call or meeting? I’d love to demonstrate how I could bring similar results (the 35% decrease in overhead) to your company.
Sincerely,
Jessica Paris.
P.S. I was instrumental in raising NPS scores by 30%, and I’d be happy to give you my plan for how I’d implement a similar overhaul at your company, as well.

Bu aşama son aşamanızdı!

KÜÇÜK BİR ANAHAT ÖZETİ

Şimdiye kadar ne yaptık? Sizin işe kabulünüzü sağlayacak en önemli noktalara değinerek İngilizce cv nasıl hazırlanır detaylarıyla anlattık. İngilizce cv nasıl hazırlanır yeniden hatırlayacak olursak;

  • CV’nize bir kişisel profil yazısıyla başlayın (personal summary ya da personal objective.) İş verenin sizi neden almak isteyebileceğine dair minik ve tatlış bir paragraf yazın.
  • İş deneyimlerinizi “work experience” kategorisi altında yazarken, özellikle başarı ve ilerlemelerinizle birlikte yazın. Kimse madde madde sizin daha önce yapmış olduğunuz görevlerle ilgilenmez.
  • Sizin kayda değer bir aday olduğunuzu gösterecek diğer kısımların “certifications, awards, publications, extracurricular training, attended conferences” gibi bölümler olduğunu unutmayın.
  • İş başvurunuza bir “cover letter” ekleyin ve işe alınma şansınızı daha fazla arttırın.

Her şey hazır ve tamamsa artık görüşmeye çağrılmak için gelecek o telefonu beklemeye koyulabilirsiniz! Zira saydığımız kurallara dikkat ettiğinizde ve yazdığımız İngilizce cv örneklerini incelediğinizde işi kapmamanız için hiçbir sebep yok!

1 thought on “İngilizce CV Hazırlama Rehberi”

  1. İngilizce CV hazırlama aşamasındayım ve gönderiniz gerçekten çok faydalı oldu, öncelikle teşekkür etmek istiyorum:) Türkçe konuşan birisinden yine de yardım almak istiyorum; CV’mde anlam hataları olsun istemiyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz? Size nasıl ulaşabilirim? mail adresimi gönderide paylaşacağım, sizinle iletişime geçebilmem için benimle bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim:) iyi günler:)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.