Soru & Cevap

İngilizce Yazamıyorum, Ne Yapmalıyım?

İngilizce öğrenmeye çalıştığımız andan itibaren bizi en çok zorlayan konu kendimizi ifade etme şekillerimizin nasıl olacağıdır. Aklınızdaki şeyi tam olarak karşı tarafa sözle aktaramamanın gerginliğini eminiz ki çoğu kez yaşamışsınızdır. Bir de bunun İngilizce yazma ile ilgili olduğunda sizi nasıl zorlayacağını düşünün. Sanırım bu yüzden dolayı olacak bana en çok gelen soru da İngilizce yazarken zorlanıyorum, daha güzel İngilizce mail, rapor ve mesajlar yazabilirim oluyor. Bu yazıda sizler için İngilizce yazma sorununuzu nasıl çözeceğinizi adım adım bahsedeceğiz. Sözü uzatmadan hemen başlayalım.

Günlük hayatınızda çeşitli dil bilgisi kurallarına bağlı kalmadan da bir şekilde karşı tarafla İngilizce diyaloga girebilirsiniz ancak bir cümlenin nasıl kurulacağını bilmiyor ya da yeterli kelime bilgisine sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, İngilizce yazı yazma – writing– beceriniz biraz olsun sekteye uğrayacak ve sizi zorlayacaktır. Ancak artık bunu düşünmenize ve üzülmenize hiç gerek yok, sizin için hazırlamış olduğumuz İngilizce yazma konusundaki önerilerimiz ile kendinizi geliştireceğinize şüphemiz yok. Yapmanız gereken size vermiş olduğumuz önerilere mümkün olduğunca uymak ve başaramıyorum diyip pes etmemek. İngilizce yazma becerinizi geliştirmek için uğraştığınız her bir gün, bir öncekine göre çok daha farklı ve gelişmiş noktada olacaksınız. Hazırsanız başlayalım. İşte karşınızda ‘’İngilizce yazamıyorum, ne yapmalıyım?’’ sorununuz için çözüm reçetemiz…

1- İngilizce yazı yazamamanın temel nedenlerini keşfedin.

İngilizce yazmayı geliştirmek için ilk önce yapmamız gereken İngilizce yazı yazamamanın temelinde yatan problemleri anlatmaktan geçmektedir ki, daha sonra aynı hatalar tekrarlanmasın. Neden İngilizce yazamıyorum sorusunun 4 temel sebebi mevcuttur. Bunlar: Gramer eksikliği, kelime eksikliği, ifade eksikliği ve Türkçe düşünmek.

a) Grammer Eksikliği

Bu sorun aslında aşılması en kolay sorunlardandır. İngilizce yazı yazmaya başlamak için tüm dil bilgisi kurallarına hâkim olmanız şart değil, zamanla kendinizi geliştirip gerekli tüm kuralları öğrenebilirsiniz. İngilizcenin tüm detaylarını bilmeseniz de öğrenme süreciyle ilgili bir noktaya dikkat etmemiz gereklidir. Dil bilgisini öğrenirken sadece öğrenmek için değil, bir cümleyi rahatlıkla kurabilmek için öğrenin. Öğrendiğiniz her bir gramer yapısıyla ilgili çeşitli cümleler kurun. Örneğin when/while konusunu öğreniyorsanız, zaman geçişlerini ve burada kullanılan tenseleri öğrenmelisiniz. Hedefleriniz doğrultusunda dil bilgisi kurallarını öğrenmelisiniz.

b) Kelime Eksikliği

Kelimeleri öğrenin derken, oturup sadece kelime ezberi yapın demiyoruz, elbette ki ezberlemeniz gereken kelimeler olabilir ancak tüm öğrenme şekilleri bundan ibaret değildir. Bir kelimenin anlamına bakmadan evvel yapmanız gereken şey, o kelimeyi gördüğünüz yere göre tahmin etmek olabilir. İlk olarak İngilizce kelimelerin İngilizce anlamlarını okuyup anlamaya çalışın, eğer bunu yaptığınızda kelimeyi anlamazsanız Türkçe sözlükten destek alabilirsiniz. Ancak daha sonra kelimenin türüne bakmayı ve bu kelimenin geçtiği bir cümleyi de kelime defterinize not almayı unutmayın. Bir kelime için 3-5 örnek cümle okuyup özümserseniz de kelimeyi öğrenmeniz kaçınılmaz olacaktır.
Hatta yapmanız gerekenler bununla da sınırlı değil. O kelimenin eş anlamlılarını, zıt anlamlılarını, benzer anlamlılarını öğrenin. Böylece zihninizde bir kelime haritası oluşur ve birden fazla kelimeyi aynı anda öğrenebilirsiniz.

c) İfade Eksikliği

İngilizce yazı yazamamanızın temel bir sebebi de ifade eksiliğidir. İngilizce’de pek çok anlam bir ifade şeklinde yer almaktadır. Yani anlatmak istediğimiz belli şeyleri ifade etmekte kullanılan standart kalıplar vardır. Mesela bir giriş paragrafına başlarken ‘’ilk olarak’’ anlamına gelen “First of all” ya da “To start with” gibi bir giriş ifadeleri kullanılmaktadır. Yazılarda ne tür ifadeler kullanılır görüp anlamak için bol bol okuma yapmak gerekir. Yaptığınız okumaları dikkatli bir şekilde yapmanız ve notlar çıkararak ilerlemeniz de işinizi kolaylaştıracaktır. İlgilendiğiniz alanla ilgili sevdiğiniz her ne varsa bu konulardaki İngilizce metinleri okuyabilirsiniz.

Bu konuda bahsetmemiz gereken bir diğer konu ise, İngilizce dilinde çoğu fiilin ya da ifadenin belli başlı prepositionlar ile birlikte kullanılmasıdır. Bir kelimeyi öğrenirken onunla birlikte kullanılan kelime ve ekleri de öğrenmelisiniz, bu şekilde yazdığınız yazılar hatasız olacaktır.

d) Türkçe Düşünme Hatası

İngilizce yazı yazamama sebeplerinden birisi de Türkçe düşünmektir. Her dilin kendine has belli kuralları ve çeşitli ifade şekilleri vardır. İngilizce yazı yazmak, aklınızdaki Türkçe cümleyi kesinlikle kelime kelime çevirmek demek değildir. ‘’Damlaya damlaya göl olur.’’gibi bir atasözünü birebir İngilizceye çevirirseniz aynı etkiyi alamayabilirsiniz, çünkü her dilde kullanılan atasözleri ve deyimler birbirinden farklıdır ve dillerde aynı etkiyi vermemektedir. Örneğin yağmur yağdığında kullandığımız, “bardaktan boşanırcasına yağıyor” tabirini düşünün. İngilizler ise bu anlamı vermek için “It is raining cats and dogs” yani “kedi köpek yağıyor” demektedir. Anlatmaya çalıştığımız temel şey, İngilizce yazmak Türkçe cümleyi çevirmek değildir. İngilizce yazmak aklınızdaki anlamın İngilizce nasıl ifade edileceğini öğrenip ona göre yazmaktır. Eğer aklınızdaki şeyi Türkçe düşünüp yazmaya çalışırsanız, hata yapmanız çok olasıdır.

Peki ama aklımızdaki şeyleri İngilizce ifade etmeyi nasıl öğreneceğiz dediğinizi duyar gibiyiz. Çok basit! Yazmak istediğiniz konulardaki İngilizce yazıları okuyarak kendinizi çokça geliştirmeniz mümkün. Örneğin İngilizce makale mi yazmak istiyorsunuz? O zaman bol bol İngilizce makale okumanız gerekmektedir. Kullanılan dili ve ifadeleri incelemelisiniz. Veya İngilizce bir mail mi yazmak istiyorsunuz? O zaman bol bol İntenet araştırması yapıp çeşitli sitelere göz gezdirin.

Nasıl İngilizce Yazı Yazabilirim?

2- Okuma alışkanlığı edinmeniz gerektiğini unutmayın.

Unutmayın ki, hangi dili konuşursanız konuşun, hangi dil konusunda yazma becerinizi geliştirmek isterseniz isteyin iyi yazabilmek için öncelikle iyi bir okuyucu olmak gerektiğini unutmamanız temel şart. Okuduğunuz parçaların, başka birisinin ya da birilerinin yazdığı eserler olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Okuduğunuz tüm metinler aslında daha önce birilerinin yazmış olduğu writing çalışmaları olduğundan okuduğunuz her bir yazı size İngilizce yazma konusunda çok şey katacaktır. Bol bol İngilizce yazı okuduğunuz taktirde öğrenmek istediğiniz dil olan İngilizcenin aslında nasıl yazıldığına ve cümlelerin ne anlama geldiğini, nasıl değişiklik gösterdiğini birebir gözlemleme fırsatı bulacaksınız.

Bu nedenle yapmanız gereken İngilizce yazma konusunda yapmanız gereken ilk ve en önemli şey, bol bol İngilizce metin okumak ve okuduğunuz metni anlamaya çalışmaktan geçmektedir. Ancak dikkatli bir şekilde okumanız oldukça önemlidir. Metinlerde yer alan bağlaçların ne anlama geldiğini öğrenmek, yeni kelimeler keşfetmek ya da bir kelimenin farklı anlamlarına kapı aralamanız için yapmanız gereken ilk kural İngilizce okuma yapmaktan geçmektedir. Unutmayın, bu temel kuraldır. Şimdi bunun üstüne çeşitli aşamalar koyarak yolumuza devam edelim.

3- Nerede ne şekilde yazmanız gerektiğini araştırın ve öğrenin.

Sadece İngilizce dilini öğrenirken değil, tüm dillerde yazma yeteneğinizi geliştirmek istediğinizde nerede nasıl yazmanız gerektiği hakkında bir fikir sahibi olmanız gerektiğini unutmayın. Sadece İngilizce dilinde değil, dünyadaki tüm dillerde yazı yazmanın genel olarak ilkeleri vardır ancak biz genel olarak İngilizce yazı yazma hakkında tavsiyeler verdiğimizden siz sadece İngilizce odaklı olarak düşünebilirsiniz. Yazmak istediğiniz tür herhangi bir tür olabilir. Duygu ve düşüncelerinizi anlatmak için deneme, bir konu hakkında bilimsel bir metin kaleme almak isterseniz makale, dünyadan ve ülkemizden çeşitli bilgiler almak ya da söz konusu bilgileri herkese duyurmak için haber, bir konu hakkındaki gözlem ve analizlerinizi ya da sorunların çözümü konusunda hipotezlerinizi savunmak için rapor, uzun ya da kısalığı değişmekle beraber kurgusal olaylar kaleme almak istiyorsanız roman ya da hikâye yazıları yazabilirsiniz.

Ancak günlük hayata dair yazmanız gereken şeyleri ilk aşamada öğrenmeniz sizin için daha uygun olacaktır. Örneğin bir resmi daireye gittiğinizde kendinizi ifade etmek için kaleme aldığınız bir dilekçe ya da tutanak yazmayı öğrenmeniz hayati olabilir. Ya da bir okula başvuru yapacağınız zaman, Erasmus için yurt dışına çıkacağınız dönemlerde atmanız gereken bir e-posta İngilizce yazma şekillerinin ne kadar çeşitli ve önemli olduğuna dair örneklerden sadece birkaçıdır. Bu sebeple yapmanız gereken öğrenme konularınızı sınırlandırmak ve her konuya dair çeşitli okuma ve yazma çalışmaları yapmaktır. Her konuda farklı hitap şekillerinin, farklı cümle kalıplarının kullanılacağını unutmayın ve çalışmalarınızı araştırarak bu duruma göre yapın.

4- Dil bilgisi kurallarına iyi çalışın, kelime bilginizi gün geçtikçe zenginleştirin.

İngilizce öğrendiğiniz her anda kelime bilgisi eksikliğini fark edebilirsiniz. Bu durum okurken, dinlerken ve yazarken yaşanabilir. Ancak yazı yazma için kalemi elinize aldığınızda ya da bilgisayarın başına geçtiğinizde bilmediğiniz kelimeler, hâkim olmadığınız grammer kuralları karşınıza bir bir çıkar. İngilizce öğrenmeye çalışan bir öğrenci olduğunuzda bilmediğiniz kelimeler, İngilizce grammer yani dil bilgisi yapıları ve kendinizi tam olarak ifade etme konusunda eksikleriniz varsa bunu yazı yazmak için oturduğunuzda iliklerinize kadar hisseder ve moralinizi bozabilirsiniz.

Bugüne kadar bunlar yaşanmış olabilir ama artık biliyoruz ki o çaresizlik dolu günler geride kaldı. Çünkü siz artık durumun gayet farkındasınız ve bunu çözmek için yeterince hazır olduğunuzu görebiliyoruz. Öyle olmasa bu yazıyı okuma gereği duymazdınız değil mi? Yazı yazmaya başlamadan önce, çeşitli alıştırmalar dahi yapmadan evvel yapmanız gereken ilk şey eksiklerinizi keşfetmek ve onları çözmeye çalışmaktır. Sizin için zor ve sancılı bir süreç olabilir, öyle ki bazen anlamaya çalışmaktan bile vazgeçebilirsiniz. Ancak bu sorunun üstüne gittiğinize çözüm yaklaşacaksınız aksi takdirde yazmaya çalıştığınız her an bir kısır döngüye girmeniz an meselesi. Bu sebeple size tavsiyemiz öncelikle hangi alan ve konuda olursa olsun eksiklerinizi tamamlamaktan geçmektedir.

5- Önce kısa yazılar yazmaya başlayarak yazı pratikleri yapın.

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi dil öğrenmek sabır isteyen ve oldukça uzun kabul edilen bir süreçtir. Bir iş öğrenirken, bir sınava hazırlanırken de olduğu gibi yaşamın her alanında olduğu gibi İngilizce öğrenmeyi ve özellikle İngilizce yazmayı öğrenirken kendinizden emin adımlarla ilerlemeniz gerekmektedir. Hiçbir şeyin gökten ineceğini düşünmeyin. Emeklemeden koşmanız imkansızdır. Bu sebeple İngilizce yazmayı öğrenirken de araştırmak, keşfetmek ve denemek; bunları sabırla yapmak gerekmektedir.

Daha İngilizce öğrenme sürecinin henüz başındaysanız, tabii ki uzun ve ağdalı cümleler kuramayacağınızı veya bir İngilizce roman yazamayacağınız kesindir. Ancak daha önce bahsettiğimiz aşamaları yaparsanız ve bundan sonraki aşamaları da harfiyen uygularsanız başarı kaçınılmazdır. Size bu konuda vereceğimiz en öncelikli tavsiye, İngilizce writing yani yazı yazma çalışmalarının kolaydan zora ve kısadan uzuna doğru ilerlemesi gerektiğidir. Bu konuda acele etmeye gerek olmadığını ve sabırlı olmanız gerektiğini tekrar hatırlatmakta hiçbir sakınca görmüyoruz çünkü bu konu en önemli maddelerden biri. Size önerimiz en basit konularda bile olsa, kısa kısa ve basit yazma çalışmaları yapın, daha sonra ise bu konuları zorlaştırın ve daha çok cümle kurmaya çalışın. İçeriğimizin ilerleyen aşamalarında sizlere İngilizce writng konu örnekleri vereceğiz, dilerseniz buradan faydalanabilirsiniz. Diğer açıdan da, İngilizce seviyeniz ne olursa olsun çok uzun ve karmaşık cümlelerden kaçının. Anlatmak istediğiniz tüm cümleleri kısa ve doğru bir şekilde aktarmak sizin için faydalı olacaktır. Günlük hayatta söyleyeceğiniz şeyleri uzun ve karışık bir cümleyle ifade etmiyorsunuz değil mi? Öyleyse neden İngilizce yazma konusunda bu yolu tercih edelim? Kısa ve net cümlelerle kendinizi anlatırsanız, bu şekilde yazı yazarsanız günlük hayatınız için pratik yapma fırsatı da bulursunuz. Bir yazı parçasının doğru ve tutarlı olmasının, karmaşık ve ağdalı cümlelerden daha önemli olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.

6- Bol bol düşünün ve eyleme geçin.

İngilizce öğrenmek konusunda çabalamanın ve sabretmenin ne kadar önemli olduğunu daha önce anlatmıştık. İngilizce öğrenmeye başladığınız andan itibaren kabul etmeniz gereken en önemli şey aslında, İngilizce writing’in zor olmadığıdır. İngilizce’deki “practice makes perfect” yani ‘’pratik mükemmelleştirir’’ sözünün en çok geçerli olduğu iki alan konuşma ve yazma yetenekleridir. Bu nedenle, daha önce belirttiğimiz gibi sürekli yazma alıştırmaları yapmalısınız. Deyim yerindeyse, yazmak için resmen bahaneler bulmalısınız. Sokakta gördüğünüz araçlardan, sokak hayvanlarından tutun da, yaşadığınız ülkedeki herhangi bir gündeme, gezegen sistemlerine kadar aklınıza gelebilecek hemen hemen her konuda yazılar yazmaya çalışın. Yazı yazmak zihninizi geliştirebilecek en etkili yollardandır, bu nedenle yazı yazmanız aslında kişisel gelişiminiz için de gereklidir. Bu nedenle yazı yazmaktan da, yazı yazarken hatalar yapmaktan da korkmayın.

Yaptığınız hataları bile fırsata dönüştürmeniz gerekmektedir. Hatalarınızı fark ettiğiniz ve bunu özümsediğinizde gelecekte o hataları yapmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Hatalarınızın üstüne gidin ve nedenlerini keşfetmeye çalışın. Eğer bir yanlış yaptığınızda oyalanmayın ama üstünkörü de yapmayın, yazdıklarınızı salim kafayla bir süre sonra tekrar okuyun, ilk yazdığınızda yaptığınız yanlışları fark ettiğinizi ve o zaman aklınıza gelmeyen hususların aklınıza geldiğini göreceksiniz.

7- Daha önce yazılmış olan tüm makale yani essay örneklerini inceleyin.

Daha önce yazılmış olan essay ve makale örnekleri sizin için yol göstericidir. Sizin için bu konu hakkındaki tavsiyemiz internette yayınlanmış veya kitap haline getirilmiş beğeni konunuza göre şekillenen tüm yazılmış yazı örneklerini inceleyin. Daha önce bahsettiğimiz gibi kullanılan cümle kalıp ve terimlerin nasıl kullanıldığına dikkat edin. Yazı dilindeki çeşitli ifade tarzına aşina olmaya çalışın. İngilizce yazı dilindeki kelimelere dikkat edip bunları özümserseniz başarılı sizi peşi sıra takip edecek ve geçen gün daha çok gelişeceksiniz.

8- Yazdıklarınızı bilgisine güvendiğiniz birine kontrol ettirin.

Her şeyi öğrendiğinizi mi düşünüyorsunuz. Kesinlikle yanılıyorsunuz. Peki ama şimdi sırada ne var diye soruyorsanız size yanıtımız çok basit: Bol bol yazmak… Çünkü İngilizce yazma beceriniz temel olarak İngilizce yazı yazarak gelişir. Sürekli okumak, dil bilgisi çalışmak yazı yazmayı öğrenmek için tabii ki iyidir ama writing yazabilmek için öğrendiklerinizi yazıya dökmeniz gerekir. Yani öğrendiklerinizi kullandığınız İngilizce yazılar yazın. Dilerseniz bir paragraf yazın, dilerseniz bir sayfa yazın uzunluğu tamamen size kalmış.

Ancak sadece yazmakla ve bunu devam ettirmekle olay çözülmemektedir. İşin en can alıcı noktası ise tam olarak burada başlıyor. Yazdıklarınızı bir bilene kontrol ettirip geribildirim yani İngilizce anlamıyla ondan feedback almanız gerekmektedir. Birisinin size rehberlik etmesi şarttır. Yazınızı okuyup neyin yanlış neyin doğru olduğunu göstermesi sizin için oldukça önemlidir. Böylece hatalarınızı keşfedebilirsiniz.

Yazmak güzel bir eylemdir ancak yazdığınızı birilerinize kontrol ettirmeniz sizin için en doğru öğrenme şeklidir. Eğer yazdıklarınızdaki hataları görmeye çalışmaz ve onları öylece bir kenara iterseniz, öğrenme sürecinize bir katkınız olmayacaktır. Eğer yazılarınızı İngilizce bilgisine güvendiğiniz herhangi birine, bu bir eğitimci ya da bir tanıdığınız olabilir- okutup ve onlardan yazı hakkında geri bildirim almıyorsanız aslında yazmış olmanızın da pek bir anlamı kalmaz. Onlara soru sorduğunuzda dil bilgisi, imla, sözcük hatası yaptığınızı öğrenmeniz sizin için faydalıdır. Eğer yazılarınızı incelemeye tabi tutmazsanız, yaptığınız hataların hiçbir zaman farkına varamaz, dahası yaptığınız o yanlışları sonraki çalışmalarınızda da yapar bu yanlış bir şekilde öğrenirsiniz. Bu durumda, ileride o yanlışları düzeltmeniz daha da zorlaşır ve belki de imkânsız hale gelebilir.

İyi ama ben yazı yazma kurallarını bile bilmiyorum bu konuda iyi değilim diyor olabilirsiniz. Ancak bu düşünceniz son derece yersiz bir korkudan başka bir şey değildir. Peki bu korkuyu nasıl yenebilirim diyorsanız da sıradaki cümlelerimize kulak verin. Öncelikle yapmanız gereken temel şey “Ben yazar değilim” düşüncesinden hemen kurtulmak. Herkeste yazı yazma potansiyeli az ya da çok vardır. Yazılarınızı okutacağınız kişi sizden yazar olmanızı ya da ilk seferde mükemmel şeyler kaleme almanızı beklememektedir. Bunun aksini kendinize söyleyip, kendi kendinize mazeret yaratmayın. Olumlu düşünmeniz konusunda kendinizi ikna edin ve buna alıştırın. Olumsuzlukları davet edip, zaten sizin için zor olan yazma eylemini daha da zorlaştırmayın. Her şeyden önce, yazma işini gözünüzde büyütmeyin.

Süslü ve karmaşık kelimeler bulacağım diye masanın başında oturup yazı yazmayı bırakmayın, aklınıza gelen şeyleri olduğu gibi yazın. Elbette ki yeni kelimeler öğrenmeniz gerekecek ya da çeşitli hatalar yapacaksınız ancak bir yerden başlamanız ve devam ettirmeniz gerekmektedir ki İngilizce yazma konusunda her geçen gün gelişme kat edin. Bu maddede öğrendiğiniz şey yazı yazmak ve bu yazıları bilgisine güvendiğiniz herhangi birine kontrol ettirmek, deneyin ve farkı en kısa sürede keşfedin.

9- İngilizce yazı yazarken kendinizi geliştirmeye çalışın.

Şu zamana kadar anlattığımız tüm aşamalar kendinizi geliştirmekle ilgiliydi ancak şimdi anlattığımız şeyler ise genel olarak İngilizce yazı yazma aşaması sırasında yapabileceğiniz şeyler. Örneğin yazı yazarken yazdığınız kelimelerin, cümlelerin ve paragrafların yerlerini değiştirin. Aklınıza gelen şeyleri ufak parçalar haline bölebilirsiniz. Oluşan yeni cümleler ve paragraflarla ayrıca çalışarak farklı metinler de elde edebilirsiniz. Ya da gün içinde yazı yazamadığınız herhangi bir anda bile aklınıza bir fikir gelirse daha sonra yazarım düşüncesiyle o konuyu not edebilir, sakin bir anınızda metin haline getirmek için üstünde çalışabilirsiniz.

Anlatmak istediğiniz konu her ne ise, öncelikle bu konuyu birkaç kelime ile ifade ederek yazın. Yazarken ecel terleri döküyorsanız, bu kafanızı toparlayamadığınız anlamına gelebilir. Öncelikle biraz sakinleşerek yazı yazacağınız ana noktayı kısa bir cümleye sıkıştırın ve daha sonra bunu geliştirmeye çalışın. Tüm bunları yaparken sizin için yazı yazmak için en konforlu yer ve en uygun zamanı seçin. Bazıları, gecenin sakinliğinde yazmayı sever ve başarılı olur, bazıları ise sabah gün ışığından faydalanıp masanın başına geçer. Eğer sizin de yazı yazmak için böyle özel zamanlarınız varsa bundan yararlanabilirsiniz ya da kendinize ait bir yazma ritüeliniz varsa bunu uygulayabilirsiniz.

Yazı yazarken metnin en başından başlayacağım ve ona göre ilerleyeceğim diye kendinizi şartlandırmayın. Aklınıza bir fikir geldiyse, henüz giriş kısmını tamamlamamamış olsanız bile bu düşünceyi yazıya dökmeyi ertelemeyin. Girişle çok zaman kaybederseniz asıl konuyu nasıl ifade edeceğinizi unutabilir ve böyle kaliteli bir yazı da yazamayabilirsiniz. Ve son olarak da kendinize çeşitli hedefler koymanız gerektiğini öneriyoruz. Yazdığınız yazı ile ilgili size belirli bir teslim tarihi verilmemişse bile, yine de kendinize bir zaman sınırı koyun ve bu kafanızdaki tarih ya da saate mümkün olduğunca uymaya çalışın.

İngilizce Yazı Yazma Alıştırmaları: İngilizce Yazmak İçin Yapacağınız İdeal Araştırmalar

İngilizce Yazı Yazma Egzersizleri

İngilizce yazı yazmak denilen şey yalnızca İngilizce derslerinde alıştırmaları yapılan bir şey değil elbette. Genel olarak İngilizceyi hayatımızın her alanına yaydığımız düşünülürse yazı yazmak aslında vazgeçilmez bir eylem. Genel olarak yazmak hayatımızın bir parçası. Gün içinde yazı yazmanız gereken şeyleri düşünün: Arkadaşınıza göndermeniz gereken bir mesaj, iş yerinde atmanız gereken bir e-posta, belki de arkadaşının Facebook duvarına bir mesaj, ya da üniversitedeki hocalarından birine bir not bırakmışsındır. Ya da sabahları güzel bir Instagram hikâyesi paylaşıp bir söz yazmak istemişsinizdir kim bilir. Okuyorsanız yaptığınız ödevler ve tuttuğunuz ders notları vardır. Eğer çalışıyorsan, iş arkadaşlarına birtakım hatırlatmalar ya da raporlar yazmış olabilirsiniz. Bu sebeple yazmaktan uzak durmanın yolu yok! Bu yüzden, İngilizce yazmayı öğrenmek hayatın her alanında yer almaktadır ve oldukça gereklidir. Fakat İngilizce yazmak için bol bol pratik yapmanız gerekli. Bu durumda size yardımcı olacak çeşitli yazı yazma pratiklerine ihtiyacın olması kaçınılmaz. Hazırsanız birkaç pratikle size yardımcı olabiliriz. Hadi başlayalım.

İngilizce Yazma Becerilerini Geliştirecek 9 Eğlenceli Yazma Alıştırma Konuları

1. Kelimelerden Hikaye Yazın.

Hikaye yazmak, yazı yazmaya başlayan herkes için görece daha kolay ve eğlencelidir. İlginiz oln herhangi konuda bir hikaye yazabilirsiniz. Yazdığınız hikaye bir ayı ile tavşanın hikayesini anlatacak kadar çocuklara yönelik ve sade bir dille yazılmış olabilir ki hikaye yazdığınız ilk anlarda bu tarz şeyler kaleme alırsanız aşama aşama gelişir ve gelişim aşamalarınızı rahatlıkla takip edebilirsiniz. Belki ilk başta bilmediğiniz 10 ya da 20 kelimenin olduğu hikayeler yazabilirsiniz ancak zamanla kullandığınız kelimelerin sayısı artacak ve uzunluğu artacaktır. Öte yandan yazdığınız hikayelerin de anlamlı olmasına ve yazılan cümlelerin doğruluğuna da dikkat etmelisiniz.

Bu çalışmada neler öğreneceksiniz sorusuna da yanıt verelim. Öncelikle bu alıştırma öğrendiğiniz yeni kelimeleri anlamanıza ve hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde kullanırsanız, kelimelerin nasıl kullanılacağını da öğrenmiş olacak ve kelimenin anlamını daha kolay öğreneceksiniz. Aynı zamanda kelimeleri başka kelimelerle belli bir bağlam çerçevesinde kullanırsanız, kullandığınız kelimeleri öğrenmeniz kolaylaşacaktır. Daha önce bahsettiğimiz gibi, kelimelerin belli kelime kalıplarıyla kullanımını öğrenmeniz konusunda en etkili alıştırma bu alıştırmadır. Bu alıştırmada size öğretebileceğimiz en temel şey, cümle dizilimi konusunda pratik yapabileceğiniz ve yeni kelimeler öğrenebileceğinizdir. Ve yazdığınız bu metinleri çevrenizdeki insanlara okuyup onlardan geri bildirim aldığınızda öğrenme sürenizin kat be kat artacağını söylesek yanlış olmaz.

2. Resim ya da Fotoğraflarla Hikaye Yazın.

Aslında bu yapacağınız alıştırma da bir önceki alıştırmadan pek de farklı değil. Sadece hikaye yazacağınız alan konusunda size yardımcı olmayı planlıyoruz. Yapmanız gereken şey, en yakınınızdaki dergiyi eline alarak, internet tarayıcısından taratarak ya da Pinterest’ten rastgele bir resim ya da fotoğraf seçmek. Seçtiğiniz fotoğraf karesini ya da çizilmiş resmi olabildiğince detaylı bir şekilde tarif etmeye ve neler gördüğünüzü tam olarak betimlemeye çalışın. Yalnızca gördüğün şeyleri yazmayın elbette. İlk başta bunları yazabilirsiniz ancak kendinizi ne kadar ifade etmek konusunda zorlarsanız, yabancı dil yetinizin de o kadar gelişeceğini artık çok iyi biliyorsunuz. Hikâyenizi yazarken olabildiğince hayal edin ve düşünün. Resmin içinde olsanız neler hissedeceğinizi, neler duyacağınızı, ortamın nasıl kokacağını ve hatta neler tadabileceğinizi düşün. Hatta fotoğraf ya da resimde anlatılan olaydan öncesini ve sonrasını hayal ederek bunun hikayesini de yazabilirsiniz.
Şimdi sırada ise bu alıştırmadan neler öğreneceğinizi anlatmaya geldi sıra. Bir olay hakkında sık sık açıklama yapma gereği duyarız. Günlük hayatımızda betimlemeleri sürekli kullanırız: “Mutluyum.” “Sokakta gördüğüm araba çok güzel.” “Geçen gün yediğimiz yemek harikaydı.”gibi cümleler ve benzerlerini günlük hayatımızda sıkça kullanırız. Bu tür yazma alıştırmalarını uyguladığınız takdirde bir nesne ile ilgili sıfatlar, bir olayla ilgili duygular ve algılar hakkında daha fazla şey öğrenecek ve öğrendiklerinizi kendini ifade ederken kullanarak çok yönlü bir dil pratiği yapmış olacaksınız.

3. Özet Oluşturarak Yazı Yazın.

Bu maddemizde ise yapmanız gereken şey de önceki konulardan pek de farklı değil. En son okuduğunuz kitabı ya da izlediğiniz filmi düşünün ve kafanızda belli bir formülle onu şekillendirerek yeni bir yazı kaleme alın.

Aslında burada yapmanız gereken şey örnek cümle kalıpları oluşturmak. Yani standart bir İngilizce kurulumunun nasıl olacağını hatırlayıp buna göre yazılarınızı kaleme almalısınız. Standart bir cümlede öncelikle özne, ardından yüklem ve diğer ögelerin gelmesi gerektiğini düşünüp bu tarzda cümleler oluşturmalısınız. Bu şekilde yazdığınız cümleler dil bilgisi kuralları açısından doğru olacağından pek de yanlışınız olmayacaktır. Bu kurala uyarak yazmaya dikkat etmelisiniz. Kuracağınız cümlede bir olay ya da fikirleri kısa bir paragraf halinde vermelisiniz, bu yüzden paragrafı yazarken çeşitli bağlaçları da kullanmanız gerekmektedir. Dilerseniz daha anlaşılır olması adına bir cümle ile durumu özetleyelim:

“Little Red Riding Hood wanted to visit her grandmother but when she got there she found a wolf instead, so she yelled for help and a passerby came to her rescue. Then everybody lived happily ever after!”
“Kırmızı Başlıklı Kız büyükannesini ziyaret etmek istedi; fakat oraya vardığında büyükannesi yerine bir kurt buldu, bu yüzden bağırarak yardım çağırdı ve yoldan geçen biri onu kurtarmaya geldi. Sonra herkes sonsuza dek mutlu yaşadı!”

Bu alıştırma metoduyla ne öğrenebilirim sorusuna vereceğimiz yanıt ise gayet net ve bir o kadar da çeşitli aslında. Bu metot yardımıyla hemen hemen her şeyi fark edebilir ve özetleyebilirsiniz. Klasik cümle kurulum şeklini daha net ve sağlıklı bir şekilde öğrenebilir ve yazdığınız cümlelerle kendinizi geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda verilen cümlelerde tüm konunun bir özeti aynı anda verildiğinden herhangi bir konuda bilgi öğreneceğiniz zaman bu tip bir yazı çalışması size çok yardımcı olacaktır. Öte yandan birine bir konuda kısa bilgi vermek isterseniz, yazdığınız bu tarz bir cümlede tüm ana fikri bir anda karşı tarafa aktarabilirsiniz.

4. Şeytanın Avukatını Oynama Alıştırması Yapın.

Başlık size anlaşılır gelmemiş olabilir ancak aynı isimli filmi izlediyseniz eğer demek istediğimizi anlamış olaibilirsiniz. Hemen açıklayalım: Herhangi bir konuda güçlü fikirleriniz mi mevcut? Diyelim ki, herkesin harika İngilizce yazılar yazması gerektiğini savunuyor ve bunun temel bir şart olduğunu düşünüyorsunuz. Bu fikri tam olarak benimseyip yolunuza devam etmeli ve bu şekilde yazınızı oluşturmalısınız. Yani aklınıza gelen fikir aslında sizin için bir savunma metni olmalı ve yazılarınızı yazarken buna dikkat etmeli, temel dayanak olarak kullanmalısınız.

Yukarda bahsetmiş olduğumuz düşünce şekline genelde İngilizce dilinde buna “playing devil’s advocate,” yani “şeytanın avukatını oynamak” denilmektedir. Bu ifade, sırf bir meseleyi farklı bir bakış açısından görmek için aslında inanmıyor olsanız bile savunduğunuz bir fikrin tarafını tuttuğun ve katı bir şekilde savunduğunuz zamanlar için kullanılmaktadır.

Bu yazı alıştırmasında öğreneceğiniz şey ise, size İngilizce yazı yazma becerisi kazandırmaktan çok daha fazlasıdır. Bu yazma alıştırması sana İngilizce becerisi kazandırmanın yanı sıra,  gayet faydalı bir hayat becerisi de öğretmektedir: Empati kurmayı. Empati, bir başkasının nasıl hissettiğini anlama ve kendini o kişinin yerine koyma becerisidir, öyle hissetmiyor olsanız bile kendini karşı tarafın yerine koymalı ve onu anlamaya çalışmalısınız.Bu beceriye sahip olmak önemlidir ve çeşitli konularda İngilizce yazıılar yazmak bunu geliştirmene yardımcı olabilir. Öte yandan bu alıştırmayı yapmak fikirlerinizi yabancı bir dilde ifade etmeyi öğrenmek için gayet faydalı bir yoldur. Kendinizle ilgili yeni bir şeyler bile öğrenebilir ve ufkunuzu genişletebilirsiniz.

5. Deyimler Kullanarak Yazılar Yazın.

İngilizcede idioms olarak adlandırılan deyimler aslında söyledikleri şeyi kast etmeyen sözlerdir. Söylenen sözcük aklımıza gelen anlamdan, günlük bildiğimiz anlamdan çok daha farklı bir anlama gelmektedir. Örneğin, İngilizcedeki “it’s raining cats and dogs” tabirinin birebir Türkçe karşılığı “kedi köpek yağıyor” olsa da, İngilizlerin aslında kast ettiği şey elbette gökten hayvanların yağdığı değil, yağmurun çok şiddetli yağdığıdır. Bu yazı yazma alıştırmasında yapmanız gereken şey, kullanabileceğiniz kadar çok fazla deyim kullanmak ve bu şekilde yazılar yazmaktır. İnternetten veya çeşitli yazılı kaynaklardan keşfettiğiniz deyimleri kullanmadan önce ilk olarak anlamını öğrenmeli, daha sonra bunlara uygun cümlelerde yer vermelisiniz.

Bu yazı alıştırmasında öğrendiğiniz temel şey ise, İngilizce deyimleri öğrenme ve bunları yazı dilinde kullanma becerisi kazandırmaktır. İngilizce öğrenmenin size hissettirdiği şeyler bazen çok zor ve karmaşık olabilir hatta bu durumu yine bir İngilizce deyimle ifade edebilirsiniz. “I bit off more than I can chew,” yani Türkçesiyle, “Boyumdan büyük bir işe kalkıştım” tabiridir. Ancak tam olarak bu tarz alıştırmaları yaptığınızda kelime haznenizin her geçen gün daha da geliştiğini keşfedecek ve oldukça başarılı yazılar kaleme alacaksınız. Bu da, kendinize olan güveni artırmanın en iyi ve en temel yollarından biridir.

6. Bir kitap Yazıyormuş Gibi Kendi Başlangıç Cümlelerinizi Yazın.

Bu alıştırmaya başlamadan önce şunu yapabilirsiniz. En yakınızdaki kitabı elinize alın ve kitabın ilk sayfasını açıp okuyun. Kitabın ilk cümlesi nedir diye bakın. Aslında herhangi bir yazının ilk cümlesi sizi o yazıya bağlayan temel yapı taşıdır. Eğer bir yazının ilk cümlesi iyi ve etkiliyse geri kalan cümlelerinizi buna göre şekillendirir ve ilerletebilirsiniz. Kimi ilk cümleler ise klasikleşmiştir, aynı George Orwell’ın “1984” romanının açılış cümlesi gibi:
“It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.”
“Pırıl pırıl, soğuk bir Nisan günüydü; saatler on üçü vuruyordu.”

Bu alıştırma size yazı yazma konusunda verdiğimiz tüm alıştırma örnekleri listesindeki en tuhaf ve anlaşılması zor olandır. Sizden burada istediğimiz temel şey tıpkı yukarda ve aşağıda da örneğimizi vereceğimiz gibi kendi ilk cümlelerinizi oluşturmaktır. Çeşitli okuma parçalarını inceleyerek ya da İngilizce kitaplar okuyarak bu tarz cümlelere çeşitli örnekler bulabilir ve kendi cümlelerinizi oluşturabilirsiniz. Cümleni uzun tut, ancak dil bilgisinin kusursuz olmasına özen göster. İlk cümleniz kötü olsa da üzülmeyin, çok uzun cümleleriniz olabilir ancak aşağıdaki cümle kadar karmaşık cümleler kurmamaya dikkat edin:

It was a dark and stormy night; the rain fell in torrents—except at occasional intervals, when it was checked by a violent gust of wind which swept up the streets (for it is in London that our scene lies), rattling along the housetops, and fiercely agitating the scanty flame of the lamps that struggled against the darkness.
Karanlık ve fırtınalı bir geceydi; yağmur sağanak halinde yağıyordu—zaman zaman aniden eserek sokakları süpüren (zira sahnemiz Londra’da geçiyor), evlerin çatılarında tıngırdayan ve karanlığa karşı mücadele eden lambaların zayıf alevlerini şiddetle dalgalandıran sert rüzgarlar tarafından yavaşlatıldığı anların dışında.
— Edward George Bulwer-Lytton, Paul Clifford (1830)

Bu ilk cümle karmaşık ve oldukça zor olarak nitelendirilebilir çünkü tek bir cümleye gereğinden oldukça fazla bilgi sığdırmaya çalışmaktadır. Olması gerektiğinden çok daha uzun, üstelik okuyucuya önemli herhangi bir bilgi de vermeyen cümleler de karşı tarafı pek kendisine çekmeyebilir. Anlatacağınız cümle ne olursa olsun, bir kitabın ilk cümlesi olmaya aday olacak kadar vurucu ve iddialı olmalıdır. Bu tarz alıştırmalarla sadece İngilizce yazma yeteneğinizi değil aynı zamanda Türkçe yazma yeteneğinizi de geliştirebilirsiniz. Yazdığınız cümlelerde betimleme yolundan da faydalanabilir ve çeşitli bağlaçlarla cümleleri birleştirme yoluna gidebilirsiniz.

Bu yazı yazma aşamasında ise tek bir cümleye ne kadar fazla şey sığdırabileceğinizi ve etkilive akılda kalıcı cümleler kaleme almayı öğrenebilirsiniz. Özetleme alıştırmasında olduğu gibi bu alıştırma da kendinizi İngilizce dilinde açık ve net bir biçimde ifade etmenize ve daha iyi anlaşılmanıza yardımcı olacaktır. Tabii yeni kelimeler öğrenmek ve hayal gücünüzü geliştirmek gibi faydalarını da söylemeden geçmeyelim.

7. Hayat Hikayenizi Anlatacağınız Yazılar Yazın.

Başlıktan da anlayacağınız üzere, bu yazı alıştırmamızdan bol bol kendinizden bahsedeceksiniz. Geçmişte yaptığınız bir şeyi düşünün, bisiklete bindiğinizi öğrendiğiniz an, ilk aşık olduğunuz gün ya da şehir dışı seyahatleriniz gibi. Aklınıza gelen bu veya buna benzer tüm anıları düşünerek yazılar yazabilirsiniz. Yazdığınız bu yazı günlük gibi olabileceği gibi, geleceğe dair fikirlerinizi de barındırabilir bu konu tamamen size kalmış. Mesela şöyle bir şey yazabilirsiniz:

“I started playing the piano when I was five, but I stopped only two years later. Right now I can’t play anything, but I hope to start learning again in the future.”
“Piyano çalmaya beş yaşında başladım, ancak sadece iki sene sonra bıraktım. Şimdi hiçbir şey çalamıyorum, fakat gelecekte öğrenmeye tekrar başlamayı umuyorum.”

Bu yazı yazma aşamasında kendinizi ifade etmeyi keşfedeceksiniz aynı zamanda kendinizle ilgili cümleler kurarken hangi kelimeleri hangi kalıpları kullanmanız gerektiğine de hakim olacaksınız. İngilizce yazı yazmak demek sadece herhangi bir konuda yazı yazmaktan ibaret değildir, asıl olan kendinizi ne kadar iyi ifade ettiğinizden geçmektdir. İngilizce konuşmayı öğrenirken de faydalanacağınız en önemli aşamalardan biri budur, hafife almamanızı öneririz.

8. Nasıl Yapılabilir Konulu Yazılar Yazın.

Bir şeyin nasıl yazılacağına dair çeşitli cümle kalıplarıyla yazılar yazman, belli konularda kendinizi ifade etme konusunda katkı sağlayacaktır. İngilizcede bu durumu karşılayan bir kelime kalıbı vardır: ‘’How-to kalıbı’’İngilizcede “how-to” kalıbı, bir şeyin adım adım nasıl yapıldığını tarif etmek için kullanılan bir yazım biçimidir. Bu “nasıl yapılır” yazılarının çoğu okuyanlara bir şey öğretmek için, örneğin çikolatalı pasta yapmayı öğretmek ya da okuyan kişinin telefonundaki belli bir özelliği nasıl kullanacağını öğretmek için yazılan yazı biçimleridir.
Bu yazı için neredeyse sonsuz alternatifin mevcut: Hamburger nasıl pişirilir, kıyafet düğmesi nasıl dikilir bu konulardan yalnızca biridir.Her gün üzerine hiç düşünmeden yaptığınız bir şeyi ele alın onun üzerine bir “how-to” yani “nasıl yapılır” yazısı yazabilirsiniz. Örneğin nasıl ayakkabı bağlanacağı, telefonunuzda nasıl e-posta kontrol edebileceğin, hatta yürümeniz gerektiği hakkında bile yazı yazabilirsiniz. Bu tarz yazılarda belli tarzda kelime kalıpları kullanılmalı, açık ve net bir dil kullanmalı ve öğretici bir yazı yazmalısınız. Bu şekilde yazdığınız yazı karşı tarafa bilgi verecek ve belki e onun harekete geçmesini sağlayacaktır.

Bu yazı yazma talimatı en kolay İngilizce yazma alıştırmalarından biriymiş gibi görünse de aslında pek de öyle değildir. Vereceğiniz talimatları iyice planlamalı ve kurduğunuz cümlelere çok dikkat ederek yazılarınızı yazmalısınız. Bu anlamda ‘’how-to’’ alıştırması İngilizce yazma konusunda sizin için büyük önem taşımaktadır. “Nasıl yapılır” yazısı yazmak size düşüncelerinizi daha iyi organize etmeyi öğretecektir ve aynı zamanda bilgilendirici yazım tarzına, yani yeni bilgiler öğreten yazım tarzına çalışmak için de bir fırsat niteliği taşımaktadır.

9. Kafanızdan Bir İş Görüşmesi Planlayarak Yazılı Hale Getirin.

Sizin için önereceğimiz hikayeleştirme temalı son konumuz ise bir hayali iş görüşmesine ait. Kafanızda dilediğiniz bir iş görüşmesine gittiğinizi hayal edin, hangi iş olduğunu, nerede yer aldığını bile düşünüp yazabilirsiniz. Ardından bu iş görüşmesinde işverenin size sorduğu soruları ve sizin ona verdiğiniz yanıtları düşünerek bir metin kaleme alın. Bu konu da, günlük hayatın içinden bir konu olduğundan size çok faydalı olacaktır.

Kafanızda kurduğunuz bu mülakat simülasyonunda kendinize çeşitli sorular sorun, hangi okuldan mezunsunuz, başvurduğunuz iş konusundaki kariyer planınız ne gibi? Eğer ilerleyen zamanlarda bir İngilizce mülakata girecek olursanız, hazırlamış olduğunuz bu İngilizce yazı örnekleri sayesinde belki de o mülakatı geçebilir ve hayalinizdeki işe kavuşursunuz, kim bilir?

İngilizce Yazı Yazmaya Başlayanlar İçin 50 Basit Konu

İngilizce yazı yazmayı öğrenmek isteyen herkes, orta ve ileri düzeydeki konulara eğilmeden evvel, daha uzun ve karmaşık yazı konuları yerine önce basit konularda kısa kısa yazı alıştırmaları yapmalı ve zamanla diğer seviyeye uygun konuları tercih etmelisiniz. Orta ve ortanın üzerindeki İngilizce bilen kişiler yazdıkları İngilizce yazılarına genel olarak ‘’essay’’ adını vermektedir. Bu tip yazılarda genel olarak bir konu hakkındaki bir fikir verilmekte ve savunulmaktadır. Aşağıda sizin için orta ve ileri seviyeye uygun yazı konuları da paylaşacağız ancak ilk önce görece daha kolay ve kendinizi rahatlıkla ifade edeceğiniz konulara yer vermeyi tercih ettik.

Biraz aşağıda bu tür çalışmalar yapabilmeniz için İngilizce öğrenen herkesin kolaylıkla yazabileceği düzeyde basit ve herkesin üzerinde fikir sahibi olduğu 50 farklı konu söz konusu. Bu konular üzerinde çok uzun olmayan paragrafta yazı yazmaları yapmak hem sizin için pratik olacak hem de özgüveninizi yenileme konusunda size yardımcı olacaktır.

50 Basit Konu Başlıkları

1. Do you like animals? / Hayvanları seviyor musun?
2. Your favorite book. / Favori kitabın.
3. Your home. / Evin.
4. Your family. / Ailen.
5. Music genres. / Müzik türleri.
6. Do you play a musical instrument? / Müzik aleti çalabilir misin?
7. Your best friend. / En yakın arkadaşın.
8. Your university. / Üniversiten.
9. Your favorite color. / Favori rengin.
10. Your future husband / wife. / Gelecekteki kocan – karın.
11. Who is your role model? / Rol modelin kim?
12. Do you like English? / İngilizceyi seviyor musun?
13. Which languages do you speak? / Hangi dilleri konuşabiliyorsun?
14. How do you spend your leisure time? / Boş zamanınızı nasıl geçiriyorsunuz?
15. Why do people lie? / İnsanlar neden yalan söyler?
16. Do you enjoy science-fiction? / Bilim kurguyu sever misin?
17. What is love? / Aşk nedir?
18. Do you think you’re special? / Özel olduğunu düşünüyor musun?
19. Are you good at sports? / Sporlarda iyi misin?
20. The city you live in. / Yaşadığın şehir.
21. Economic situation in your country. / Ülkenin ekonomik durumun.
22. Your neighborhood. / Akrabaların.
23. Do you have a five-year plan? / Beş yıl için bir planın var mı?
24. Have you ever had an accident? / Hiç kaza yaptın mı?
25. Where do you want to live in? / Nerede yaşamak istersin?
26. Education system in your country. / Ülkendeki eğitim sistemi.
27. Dogs or cats? / Kedi mi köpek mi?
28. I am scared of … / Korkarım…
29. I am bad at …/ Kötüyüm…
30. TV or books? / Televizyon mu kitaplar mı?
31. Do you have a crazy friend? / Çılgın bir arkadaşa sahip misin?
32. Do you like rules? / Kuralları sever misin?
33. Your childhood. / Çocukluğun.
34. Your favorite subject? / En sevdiğin ders.
35. Tell us about your home town. / Bize kendi ülkenizden bahsedin.
36. The meaning of life. / Hayatın anlamı.
37. How important is money? / Para ne kadar önemlidir?
38. Your favorite author. / Favori yazarın.
39. Do you have hobbies? / Hobilerin var mı?
40. Is English difficult? / İngilizce zor mu?
41. Your worst enemy? / En kötü düşmanınız?
42. Is world peace possible? / Dünya barışı mümkün mü?
43. Do you like fast food? / Fast food yiyecekleri sever misin?
44. Do you cheat on exams? / Sınavlarda kopya çeker misin?
45. Do you like gardening? / Bahçe süslemeyi sever misin?
46. Do you smoke? / Sigara içiyor musun?
47. Which is your favorite meal? / En sevdiğin yemek nedir?
48. What do you do on weekends? / Haftasonları ne yaparsın?
49. Are you a workaholic?/ İş kolik misin?
50. Are you a vegetarian? / Vejetaryen misin?

Bu konuları özenle seçtim.  50 adet yazı çalışması hiç de azımsanacak bir rakam değildir.  Bu nedenle, bu writing egzersizlerini yapmanız ve mümkünse güvendiğiniz birisinden geribildirim almanız yararınıza olacaktır.

Orta ve İleri Seviyelere Uygun Writing Konuları

Yazının başından beri vurguladığımız şey, yazı yazma konusunda gelişme kat etmeniz için bol bol pratik yapmanız gerektiği. Bu sebeple yukardaki konulardan farklı olarak sizler için biraz daha uzun ve ayrıntılı olacak şekilde ancak çeşitli seviyelere de uygun olan yazı konuları bulduk ve onların Türkçe anlamlarını da derledik. Özellikle TOEFL gibi uluslararası düzeyde bir sınava girmek gibi bir niyetiniz varsa, bu tip yazı konularından sıklıkla faydalanabilirsiniz.

Orta Seviyeye Uygun İngilizce Yazı Konuları

Write about your craziest travel experience / Çılgın seyahat deneyimlerinizi yazın.
Write about what sort of a life you would like to live at the age of 30. / 30 yaşında yaşarken nasıl bir hayat yaşamak istediğinizi yazın.
Write about your fears and how you can overcome them. / Korkularınızı ve bunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi yazın.
The advantages and disadvantages of social media sites such as Facebook and Twitter? / Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerinin avantajları ve dezavantajları?
Describe your first day at university. / Üniversitedeki ilk gününüzü anlatın.
Narrate an experience that helped you to grow up. / Büyümene yardımcı olan bir tecrübeyi anlat
Narrate a dangerous experience. / Tehlikeli bir tecrübeni anlat.
How to lose 5 kg in a year? / Bir yılda nasıl 5 kilo verilir?
How to study for an exam? / Bir sınava nasıl çalışılır?
How to travel around the world? / Dünya genelinde nasıl seyahat edilir?
How to grow a habit? / Alışkanlıklar nasıl geliştirilir?
If you could do it would you rather travel to the future or the past. Why would you choose one over the other? / Geleceğe veya geçmişe seyahat edecek olsaydınız hangisini seçerdiniz? Neden birini diğerine seçtiniz?
Are video games useful or are they a waste of time? / Video oyunları faydalı mıdır yoksa zaman kaybı mıdır?
Tell us about the importance and role of tea in Turkish culture. / Türk kültüründe çayın önemini ve rolünü bize anlatın.
Bu tarz alıştırmaları sıkça denediğinizde yazı yazma konusunda her geçen gün daha da gelişeceksiniz. ‘’Ben buradaki konuları bitirdim.’’diyor ve farklı şeyler mi arıyorsunuz, üzülmeyin sizin için daha ileri seviyelere uygun konularla karşınızdayız.
İleri Seviyeye Uygun İngilizce Yazı Konuları
Parkinson’s Law suggests that work expands to fill the time available. Do you agree? /
Parkinson Kanunu, çalışmanın mevcut zamanı dolduracak şekilde genişlediğini göstermektedir. Katılıyor musun?
Murphy’s Law states that whatever can go wrong, will go wrong. Do you agree and disagree. Please support your argument with example from your own life. /
Murphy Kanunu, neyin yanlış gidebileceğini, neyin yanlış gideceğini belirtir. Katılıyor ve katılmıyor musunuz? Lütfen argümanınızı kendi hayatınızdan örneklerle destekleyin.
A proverb says when life throws you lemons, make lemonade. Do you agree with this logic? /
Bir atasözü, hayat sana limon attığında limonata yapmanı söyler. Bu mantığa katılıyor musunuz?
Do you believe in superstitions? Should one believe in them? / Batıl inançlara inanıyor musunuz? Biri onlara inanmalı mı?
Recently there has been a surge in the number of courses online. Many universities now publish their courses online for free and there have been a couple of successful massive online course experiments. Do you think online courses can replace a traditional university education? / Son zamanlarda çevrimiçi kursların sayısında bir artış oldu. Artık birçok üniversite, kurslarını çevrimiçi olarak ücretsiz olarak yayınlamaktadır ve birkaç büyük başarılı çevrimiçi kurs deneyi olmuştur. Çevrimiçi kursların geleneksel bir üniversite eğitiminin yerini alabileceğini düşünüyor musunuz?
Many people use PowerPoint presentations to structure their talks and guide themselves. However using PowerPoint can at times be boring. What do you think the advantages and disadvantages of using PowerPoint for a presentation. / Birçok kişi görüşmelerini yapılandırmak ve kendilerine rehberlik etmek için PowerPoint sunumlarını kullanır. Ancak, PowerPoint kullanmak bazen sıkıcı olabilir. Sunu için PowerPoint kullanmanın avantajları ve dezavantajları hakkında ne düşünüyorsunuz?
What do you think the characteristics of a true leader are? / Sence gerçek bir liderin özellikleri nelerdir?
Do you think lying is acceptable? If so under what conditions? / Yalan söylemenin kabul edilebilir olduğunu düşünüyor musunuz? Eğer öyleyse hangi koşullar altında?
Which one do you like more: summer or winter? Explain why you like one more than the other. / Hangisini daha çok seviyorsun: yaz mı kış mı? Neden birini diğerinden daha fazla sevdiğini açıkla.
Which one do you think is more productive: working from home or working at an office? / Hangisinin daha üretken olduğunu düşünüyorsunuz: Evden çalışmak veya bir ofiste çalışmak?
What are the positive consequences of technology on our lives? / Teknolojinin hayatımızdaki olumlu sonuçları nelerdir?
What are the negative consequences of technology on our life?/ Teknolojinin hayatımızdaki olumsuz sonuçları nelerdir?
What are the advantages of living in a big city? / Büyük bir şehirde yaşamanın avantajları nelerdir?
What are the advantages of living in a small city? / Küçük bir şehirde yaşamanın avantajları nelerdir?
What can be done to improve bicycle adoption in Turkey? / Türkiye’de bisiklet kullanımını geliştirmek için neler yapılabilir?
What do you think true love entails? / Sence gerçek aşk ne anlama gelir?
How can people build trust? / İnsanlar nasıl güven inşa edebilir?
How can you get rid of laziness? Is that possible? / Tembellikten nasıl kurtulabilirsin? Mümkün mü?
When do you feel like a grown up? What makes you feel mature?/ Ne zaman yetişkin gibi hissediyorsun? Seni olgun hissettiren ne?
What are the traits of a good parent? / İyi bir ebeveynin özellikleri nelerdir?
Is beauty more important than intelligence in social life? Why or why not? / Güzellik, sosyal hayatta zekadan daha mı önemlidir? Neden ya da neden olmasın?
Should all citizens be required to vote by law? / Tüm vatandaşların yasa ile oy kullanması gerekir mi?
Every student should learn a foreign language. / Her öğrenci bir yabancı dil öğrenmeli.
Higher taxes should be imposed on tobacco and alcohol to promote a healthier life. / Daha sağlıklı bir yaşam sağlamak için tütün ve alkole daha yüksek vergiler uygulanmalıdır.
People should no legally be allowed to carry weapons. Do you agree or disagree?/ İnsanların yasal olarak silah taşımasına izin verilmemelidir. Katılıyor musun katılmıyor musun?
What are the benefits of watching TV? / TV izlemenin faydaları nelerdir?
What do you think about the electric cars? Do you think they will replace oil-powered cars or are they doomed? / Elektrikli arabalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yağla çalışan arabaların yerini alacaklarını mı yoksa mahkum olduklarını mı düşünüyorsun?
Some cities tackle with traffic congestion by imposing toll zones and collecting mandatory fees from drivers who drive in these zones. Do you support or oppose such a measure?/ Bazı şehirler, paralı bölgeler uygulayarak ve bu bölgelerde araç kullanan sürücülerden zorunlu ücretler toplayarak trafik sıkışıklığı ile mücadele etmektedir. Böyle bir önlemi destekliyor musunuz veya buna karşı çıkıyor musunuz?

İngilizce Yazı Yazma Konusunda Size Faydalı Olacak Kaynaklar

Sizlere yazı yazma konusunda çeşitli tavsiyeler verdik, örnek yazı konuları paylaşıp yazı konusunda nasıl gelişeceğiniz hakkında bilgiler verdik. Şimdi ise sırada kaynak tavsiyeleri var. Bu kaynaklara bakarsanız, yazı yazma konusunda kendinizi geliştireceğiniz kaçınılmaz.

a) Grammarly

İlk kaynak olan Grammarly mutlaka kullanmanız gereken ve gerçekten seveceğinizi düşündüğümüz bir kaynak. Özellikle size, ana konumuz olan İngilizce writing – yazı yazma- konusunda oldukça yardımcı olacak. Grammarly genel olarak size cümlelerin doğruluğu konusunda yardımcı olacak bir kaynak. Grammarly, cümlelerini her yönden analiz edip sana daha iyi nasıl cümle kurmanız gerektiği konusunda size nasıl düzeltmeler yapmanız gerektiğini gösteren bir uygulamadır. Daha önce anlattığımız gibi yazdığınız cümleler konusunda geri bildirim almanız oldukça önemli. Bu anlamda Grammarly sizin için biçilmiş kaftan.
Bu uygulama üzerinde sadece yazım hatalarını değil, yaptığınız gramer hatalarını ve bunların doğrusunun ne olduğunu da gösteriyor. Ücretsiz versiyonu var ancak ücretli versiyonunda ileri düzey gramer konularını ve buna yönelik düzeltmeleri bile yapıyor. Bu anlamda Grammarly uygulaması, her an yanınızda olan bir İngilizce hocasından pek de farklı değil.

b) Blinklist

İkinci kaynağımız ise düzenli olarak okuma ve dinleme yapmanıza yardımcı olacak olan ve telefonunla da rahatlıkla kullanacağınız bir kaynak olan Blinklist. Blinkist uygulamasının mantığı, genel olarak binlerce kitabın alınarak harika özetler haline getirip metin ve ses kayıtlarıyla birlikte uygulamaya eklenmesinden ibarettir. Daha net açıklayacak olursak, normalde dinleyerek 4-5 saat sürecek olan bir kitabı 10-15 dakikada bitirebiliyorsunuz. Üstelik uygulamada bu 10-15 dakikayı da “blink” adını verdiği küçük parçalara bölünmekte ve uygulamanın ismi buradan gelmektedir. Böylece 1-2 dakikalık ses kayıtları ve bu kayıtların metinlerinin elinizde olması size çalışma konusunda büyük kolaylık sağlayacaktır.
Olaya farklı bir açıdan da bakacak olursak, 10-15 dakikalık içeriği tamamladığında da bir kitap boyunca verilmek istenen tüm en önemli noktaları öğrenmiş ve bir yandan da kitap bitirerek kendini geliştirmiş oluyorsunuz. Aynı zamanda blinklist uygulamasında, ilgi alanınıza giren tüm metinlere ve ses kayıtlarına ulaşabilirsiniz. Uygulamada ücretli ya da ücretsiz bir şekilde üye olabilirsiniz. Ücretli üyelikte istediğiniz kitapları istediğin kadar dinleme olanağı ve internete bağlı olmadan bile kitap özetlerini okuma/dinleme olarak takip etme olanağı tarafınıza sunulurken; ücretsiz üyelik sisteminde ise her gün sana rastgele dinleyebileceğin ve okuyabileceğin bir kitap özeti sizlere sunulmaktadır. Böylece elinizde her gün çalışabileceğin yeni bir içerik olacak. Eğer duyduğunuzu rahatlıkla anlamak ve yeni kelimeler öğrenerek İngilizce yazma yeteneğinizi geliştirmek istiyorsunuz; Blinklist uygulamasına bir göz atabilir ve üye olabilirsiniz.

c) Oxford – Royale

Sizlere bahsedeceğimiz üçüncü ve son kaynak ise “düşünceleri ve cümleleri bağlamaya yarayan kalıplar” üzerine olmaktadır. Bu sitenin çok işinize yarayacağına eminiz. Oxford’un hazırlamış olduğu kaynakta işinize yarayacak olan kalıplar ve kalıpların nasıl kullanıldığı örnek cümlelerle ifade edilmiştir.
Evet, bu yazımızda sizler için İngilizce yazma konusunda yapabileceklerinizle ilgili çeşitli tavsiyeler verdik. Ancak unutmayın ki, bu konuda ne kadar ilerleyeceğiniz tamamen size bağlı. Sık sık kelime çalışması yapmanız, dil bilgisi kurallarını özümsemeniz İngilizce yazı yazmanızı geliştirecek en önemli etmen. Size vermiş olduğumuz İngilizce yazı konularını bolca çalışmalı ve pratik de yapmalısınız. Gerekli sabrı ve çabayı gösterirseniz başarı kaçınılmaz olacak, merak ettiğiniz diğer konular için yapmanız gereken tek şey ise sitemize bir göz atmanız. İngilizce öğrenmek ile ilgili pek çok içeriğe buradan erişim sağlayabilirsiniz ve kendinizi İngilizce konusunda her geçen gün geliştirebilirsiniz.

İngilizce okuma konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız bununla ilgili yazım için buraya tıklayabilirsiniz.

İngilizce sözlük uygulamalarını incelediğim ve sözlük tavsiyesinde bulunduğum yazım için de buraya tıklayabilirsiniz.

İngilizce kursa katılmadan önce tavsiye arayanlar için hazırladığım yazıyı da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

2 thoughts on “İngilizce Yazamıyorum, Ne Yapmalıyım?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.